Cure & Care

Voltooid leven

za 27 februari '16

Voltooid leven

 

Aanvang 10.30 uur

Einde 15.30 uur

Zaterdag, 27 februari 2016

Bekijk enkele presentaties op het youtube-kanaal van Stichting SOKA:

Prof. mr. dr. Martin Buijsen, Het Zelfgekozen Levenseinde. Een mensenrecht? 
https://www.youtube.com/watch?v=vrL7kb0suG

Drs. Bregje Huisman, Forum Vragen rondom een Zelfgekozen Levenseinde  
Het perspectief van de arts 
https://www.youtube.com/watch?v=b6BaVvPy21M

 

Wanneer is een leven voltooid?
Gedachten over de laatste levensfase

 

Vonne van der Meer schrijft in haar boek Winter in Gloster Huis: Het jaar is 2024. De verpleegzorg is overgenomen door robots. De Klaar-met-leven-wet is praktijk geworden: mensen die hun leven voltooid achten, mogen sterven met de hulp van een arts Een fictief toekomstscenario, of straks een realiteit?

 

De Adviescommissie Voltooid Leven heeft op 4 februari haar rapport aan minister Schippers van Volksgezondheid gepresenteerd. Zij had deze commissie gevraagd te onderzoeken of het wenselijk is om de wettelijke regeling van hulp bij zelfdoding te verruimen, om tegemoet te komen aan mensen die hun leven voltooid achten en hulp willen bij zelfdoding. 
De commissie stelt zich behoudend op en wijst nieuwe juridische mogelijkheden af. Zij heeft een aantal algemene aandachtspunten geformuleerd ter voorkoming van het ervaren van 'een voltooid leven'. Belangrijk zijn vooral het voorkomen van eenzaamheid en het vergroten van zelfredzaamheid. De adviescommissie vraagt ook aandacht voor herwaardering van ouderdom als levensfase.
Het gehele rapport en de bijlages zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/cvl 

 

Tegen de achtergrond van deze actualiteit zullen Vonne van der Meer (filmregisseur en auteur) en dr. Martin Buijsen, ieder vanuit hun eigen perspectief, hun licht laten schijnen over de consequenties van een verruiming van de wetgeving voor hulp bij zelfdoding.

 

Vonne van der Meer zal een toelichting geven op haar nieuwste roman Winter in Gloster Huis (oktober 2015). Het is een roman over lastige vragen over ons levenseinde. Lastige vragen als: Wanneer is een leven af? Wie bepaalt hoelang iemand mag leven? Is de maakbare dood het ultieme einde? Of hoe beschermd zijn uitbehandelde zieken? Vragen die niemand kan ontlopen.

 

Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht en directeur van het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmusuniversiteit, is gevraagd te bezien of verruiming van de wet mogelijk is, gegeven het huidige Europese mensenrechtenrecht. Hij heeft de jurisprudentie bestudeerd en is tot het oordeel gekomen dat daar (helaas) geen belemmeringen voor zijn. Het Europese Recht biedt ruimte voor een wet die hulp bij een zelf gekozen dood mogelijk maakt. Hij zal dan ook ingaan op de vraag: wat zijn de implicaties van verruiming van de wettelijke regeling voor hulp bij zelfdoding? 

 

Programma zaterdag 27 februari

10.30   Ontvangst, inschrijving en koffie

11.00   Opening en korte inleidende woorden over de sprekers

11.05   Martin Buijsen, Het zelfverkozen levenseinde. Een mensenrecht?

11.50   Vragen

12.00   Vonne van der Meer, Winter in Gloster Huis

12.45   Vragen en aansluitend lunchbuffet

14.15   Forum over het rapport van de Adviescommissie Voltooid Leven met Vonne van der Meer, Martin Buijsen, Elisa García (ethicus) en Bregje Huisman (anesthesioloog) onder leiding van Maarten Jansen, journalist.

15.30   Afsluiting van het symposium


Er is gelegenheid om het boek Winter in Gloster Huis te kopen en door Vonne van der Meer te laten signeren.

 

Sprekers:

Vonne van der Meer (1952) is toneelregisseur, en maakte dertig jaar geleden haar debuut als schrijfster.
Zij werd bij het grote publiek bekend met de eilandtrilogie: Eilandgasten, De Avondboot, en Laatste seizoen. Ongeveer elke twee, drie jaar verschijnt er een roman of novelle van haar. Enkele van haar boeken zijn vertaald, in onder meer het Duits, Frans en Spaans.

prof. mr. dr. Martin Buijsen (1963) is hoogleraar Recht & gezondheidszorg en hoofd van het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit). Zijn onderzoek bestrijkt het hele domein van het gezondheidsrecht, nationaal maar ook internationaal. Steeds met de focus op juridische vraagstukken over zorgverlening, zorgfinanciering en zorgverzekering.

drs. Bregje Huisman (1982) is anesthesioloog, pijnspecialist en consulent palliatieve zorg in VU medisch centrum; daarnaast is zij waarnemend arts palliatieve zorg in Hospice Kuria te Amsterdam.
 

dr. Elisa García is moleculaire bioloog en zij is als ethicus werkzaam aan het Radboud Universitair Medisch Centrum.

 

Aanmelding:

Secretariaat SOKA, Concertgebouwplein 17, 1071 LM Amsterdam
Tel. 020 573 72 67, e­mail: secretariaat@soka.nl of via www.soka.nl

Plaats: Conferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54, 5066 BV Moergestel 

Kosten:  € 35 (studenten 20, -) inclusief lunchbuffet

Betaling

Bij voorkeur per bank:  IBAN NL86INGB0005157514, van Stichting SOKA, Amsterdam.

Betaling kan ook ter plaatse.

 

Stichting SOKA (sociaal-culturele en kunstactiviteiten) organiseert diverse activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied met een accent op geestelijke verrijking en kennisoverdracht.

Alle activiteiten worden zonder winstoogmerk georganiseerd.