Gezin

Dag voor echtparen 2015

zo 25 oktober '15

Dag voor echtparen 2015

 

Tijd voor elkaar

Zondag 25 oktober                 
                   

Tijd voor elkaar
Het geheim van een goed huwelijk

Love is a decision… Hoe onromantisch klinkt deze titel van een boek van Gary Smalley dat gaat over het werken aan je huwelijkse liefdesrelatie. Liefde een keuze? Liefde overkomt je toch? Zij is er of zij is er niet… en als ik niets meer voel, dan is zij blijkbaar verdwenen en wordt het tijd voor een nieuwe relatie… Zo denkt men in deze wegwerptijd. 

Liefhebben is een werkwoord en dat is niet nieuw. De liefde overkomt ons inderdaad, we worden aangetrokken door iemand, maar als we die liefde willen laten uitgroeien tot een werkelijk diepe liefde en duurzame vriendschap, dan moet er door beiden gewerkt worden aan het kostbare bouwwerk van onze huwelijksliefde, precies zoals we ook ons huis telkens weer opnieuw moeten onderhouden of zelfs verbouwen om het bewoonbaar en gezellig te laten zijn. Het samen sleutelen aan dit kostbare bouwwerk is nooit af. We kunnen er het minimale onderhoud in steken om te zorgen dat het in elk geval niet vervalt. Trouw aan het ja-woord vereist je schouders eronder te zetten en te verlangen dat het steeds mooier wordt. Nooit kunnen we zeggen: ‘nu weet ik het wel, ik heb me er al eens in verdiept en nu rolt het wel door’…zodra we dat zeggen, staat de groei stil en drijven we gemakkelijk uit elkaar. 

Het is mens eigen om alles naar zich toe te willen trekken in plaats van gericht te blijven op de ander… en ook al zal deze neiging bij de een meer of minder zijn dan bij de ander, toch kunnen we gerust generaliseren en (h)erkennen dat we daar allemaal last van hebben. We kunnen daarom niet genoeg werken aan ons samenzijn. Alles heeft steeds weer opnieuw opfrisbeurten nodig. 

Op deze echtparen dag willen we de belangrijke aspecten van het samenzijn nog eens onder de loep nemen en vooral het fundament: de communicatie en m.n. het luisteren. We gaan analyseren hoe we meestal geneigd zijn te luisteren en welke valkuilen en gewoonten daarbij een rol spelen. We analyseren waar een open luisterhouding uit bestaat en hoe die ons kan helpen werkelijk op de ander gericht te blijven. Een eenvoudige luisteroefening kan ons direct helpen dit in praktijk te brengen.

 

Programma 25 oktober


11.45  Ontvangst met koffie

12.15  Love is a decision inleiding door Bert & Gabriella Buirma

13.15  Lunchbuffet

14.15  Plenaire interactieve sessie

15.00  Huisconcert:
           2e deel van het Zonnewende-concert door het
           viool en piano duo, Esther en Gutiérrez Redondo 

16.00  Afsluiting en High Tea

11.00 uur gelegenheid om de Heilige Mis bij te wonen.

 

Bert en Gabriella Buirma-Rieu zijn 27 jaar getrouwd en hebben 5 kinderen van 19 tot 26 jaar en hun eerste kleinkind. Samen geven zij sinds 8 jaar (Pre) Marriage Courses en begeleiden ook daarbuiten jonge stellen naar hun huwelijk. Bert is werkzaam als manager bij een grote Nederlandse bank en Gabriella is logopediste.

 

Aanmelding

U kunt zich aanmelden bij de familie Pouw, familie van der Ven of een email sturen naar secretariaat@soka.nl

In verband met de verzorging van de lunch stellen we een tijdige reactie zeer op prijs.

 
Contactpersonen:
Pieter en Rita Pouw-Bahlmann, Juliana van Stolberglaan 31, 1412 BE Naarden,
Tel. 035 6946350 
E-mail: pouw@ppouw.nl
Michiel en Eugenie v.d. Ven-Mosheuvel, J. Vermeerstraat 7, 5062 LS Oisterwijk
Tel. 013 5220705
E-mail: michiel.ven@wxs.nl 
Plaats
Conferentieoord Zonnewende; Tilburgseweg 54, 5066 BV Moergestel; Tel. 013 5132630 Route: www.soka.nl
Kosten € 70,-  per paar
Betaling
Bij voorkeur via rekeningnummer van stichting Soka, Amsterdam
IBAN: NL86 INGB0005157514 BIC:   INGBNL2A   o.v.v. de datum. Betaling kan echter ook ter plaatse.
 
vertel een vriend(in)!