Muziek

Zonnewende Concert III 2013

zo 1 september '13

Zonnewende Concert III 2013

 

Duo Komari

Tijd: 14.15 uur

Concert fluit-piano Duo Komari

 

Programma:

 

F. Kuhlau                     Trois duos brillants: Premier duo

                                   I Allegro non tanto

                                   II Adagio patetico

                                   III Rondo, Allegro ma non troppo

 

F. Poulenc                   Sonate

I Allegretto malincolico

                                   II Cantilena    

                                   III Presto giocoso

 

PAUZE

 

J. Krtitel Vanhal          Sonata G-dur
I Allegro moderato

II Andante cantabile

III Allegretto

 

K. Fukushima              Requiem per flauto solo

 

P. Eben                       Sonatina semplice

I Allegro giusto

                                   II Moderato e cantabile

                                   III Vivace e accentato

 

Informatie over de componisten:

Friedrich Kuhlau (1786 – 1832) werd geboren in Duitsland, maar bracht zijn volwassen leven door in Denemarken en wordt dan ook als een belangrijke Deense componist gezien in de klassieke en romantische periode. Hij heeft een oeuvre achtergelaten van meer dan 200 gepubliceerde werken in verschillende genres (voornamelijk voor fluit en piano). Dit had nog veel meer kunnen zijn als zijn huis niet was afgebrand en alle niet gepubliceerde manuscripten hierbij verloren gingen.

Francis Poulenc (1899 – 1963) was een Franse autodidactische componist. Toen Poulenc 20 was, werd hij opgenomen in de Groupe des Six; deze groep bestond uit componisten die niet zozeer een muzikale eenheid zochten, maar elkaars werk stimuleerden en hielpen verspreiden. De sonate voor fluit en piano neemt een belangrijke plaats in binnen het 20e eeuwse fluitrepertoire.

Jan Krtitel Vanhal werd geboren in Tsjechië in 1739 en overleed in 1813 in Wenen. Hij was een componist, muziekpedagoog en violist. Hij werd geboren in een boerenfamilie en kreeg zijn eerste muzieklessen van een plaatselijke musicus. Zijn talent bleef niet onopgemerkt; de gravin Schaffgotsch hoorde hem viool spelen en nam hem mee naar Wenen waar hij compositieles kreeg van Karl von Dittersdorf en kwartetten speelde met Mozart, Haydn en Von Dittersdorf zelf.

Kazuo Fukushima (geboren in 1930) is een autodidactische componist. In zijn muziek streeft hij ernaar om traditionele, Japanse elementen met een westers idioom te combineren. Requiem, geschreven in 1956, is daar een goed voorbeeld van. Het stuk is gebaseerd op de twaalftoonstechniek, maar het ademt de sfeer van de zenboeddhistische Honkyoku (‘heilige’ meditatie-muziek).

Petr Eben leefde van 1929 – 2007 en was een Tsjechische componist van moderne en hedendaagse klassieke muziek. Zijn muzikale carrière begon na de oorlog toen hij naar het conservatorium van Praag ging om piano en compositie te studeren. Daarna werkte hij o.a. op de afdeling Muziek van de Universiteit van Praag en later was hij docent compositie aan het conservatorium van Manchester en het conservatorium van Praag.


Informatie over Duo Komari:

Duo Komari bestaat uit fluitiste Petra van den Dolder en pianiste Alma Grooters. Wij hebben elkaar in 2011 leren kennen via Scala Centrum voor de Kunsten in Meppel. Petra gaf daar enkele jaren fluitles en Alma is er als repetitor aan verbonden wat inhoudt dat zij alle leerlingen begeleidt bij bijvoorbeeld examens en voorspeelavonden. Via een docentenconcert kwamen we erachter dat wij van dezelfde soort muziek houden. Petra wilde graag meer repertoire met een pianist spelen en Alma vond het interessant om in de fluitliteratuur te duiken.

Wij hebben de voorkeur voor impressionistische muziek, oorspronkelijk geschreven voor fluit en piano, maar spelen daarnaast een breed scala aan muziekstijlen. Met onze verscheidenheid aan repertoire kunnen wij een breed publiek aanspreken.

Wilt u ook een concert door Duo Komari of wilt u uw bijzondere gelegenheid een speciaal tintje geven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@duokomari.nl of kijk op onze website voor meer informatie: www.duokomari.nl.

 

Informatie over Alma Grooters

Alma Grooters kreeg haar eerste pianolessen op 7 –jarige leeftijd. Later studeerde zij piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Ton Demmers en Rinus Groot. Tevens studeerde zij zang bij Riekje Bakker en Cilly Dorhout.
Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van diverse koren en solisten en treedt hiermee ook in het buitenland op (Engeland, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, België). Zij speelde o.a. bij AKZO-koren, Het Broederenkoor Deventer, Meppeler Mannenkoor, en nog vele andere (project)koren. Ook was zij repetitor bij enkele opera’s (Cavalleria Rusticana, Orfeo et Euridice) en speelde zij o.a. in 2012 de pianopartij in de Petite Messe Solennelle van Rossini.
Alma is docente bij Scala Meppel en Hoogeveen en begeleidt talentvolle jonge musici voor toelatingsexamens voor conservatoria en het Prinses Christina Concours. 

Samen met fluitiste Petra van den Dolder vormt zij het fluit-piano duo "Komari". Als dirigente is zij werkzaam bij de cantorij van de kerk in IJhorst. 


Informatie over Petra van den Dolder

Fluitiste Petra van den Dolder is begonnen met fluitlessen bij Tersite Ayele en kreeg later les van Caroline Ansink. Ze is afgestudeerd aan het ArtEZ-Conservatorium in Enschede waar ze bij Hans Nijman studeerde. Ook heeft ze de studie Onderwijskunde met succes afgerond.
Tijdens en na haar studie heeft Petra lessen en masterclasses gevolgd bij o.a. Aldo Baerten, Mia Dreese, Marieke Schneemann, Paul Edmund-Davies, Matthias Ziegler, Gudrun Bourel. Zij volgt nu lessen bij Egbert Jan Louwerse. Petra heeft meerdere jaren bij het Studenten Harmonie Orkest Twente gespeeld. In de afgelopen jaren heeft ze met verschillende (project)orkesten meegedaan, waaronder het Nederlands Studenten Orkest, koor en orkest I Romantici en het professionele begeleidingsorkest Van Wassenaer Consort. Met genoemde orkesten heeft zij tournees gemaakt naar onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië, Finland en Portugal.
Petra maakt deel uit van twee kamermuziekduo’s. Met Annegreet Rouw vormt ze het fluit-harp duo Puur. Het fluit-piano duo Komari vormt zij met pianiste Alma Grooters. Naast haar werk als fluitiste werkt zij als Programmaleider Minoren bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Zie voor meer informatie www.petra.vandendolder.eu

 

Plaats              : Conferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54 te Moergestel

Aanvang:         : 14.15 uur

Prijs                 : € 12,50 (incl. consumptie)

                          (kinderen t/m 16 jaar gratis)

Kaarten           :  via e-mail: muziek@soka.nl of 06 - 34146680.


De concerten op Zonnewende worden georganiseerd door de Stichting SOKA (Sociaal-culturele en Kunst Activiteiten).

De Stichting SOKA is in 1983 opgericht met het doel jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden zich op maatschappelijk en cultureel gebied te ontplooien. Alle activiteiten worden zonder winstoogmerk georganiseerd.

Voor de continuering van deze concerten is uw gift op rekeningnummer 51 57 514 van harte welkom!